lördag 6 april 2013

Gårdagens event

Vi var på plats en halvtimme tidigare för att vi fick ett mejl om att ''incheckningen'' sker mellan 14.15-14.50. Därför antog vi att man  var tvungen att registrera sig eller något, men så var det inte. Man gick bara in. Vilket kändes på något sätt dumt. För vi kunde bara åkt in senare än att bara sitta där i typ en halvtimme. Folk kom så småningom. Men man skulle registrera sig för eventet och avboka om man inte kunde dyka upp, så vi uppfattade det som någon sorts incheckning av vilka som kommer. Missledande.

Fotade taket i salen.

Hur som helst, så var själva föreläsningen helt ok. Det kändes som om man var med i en TV-show. Massor med feta kameror som spelade in och live-sändes. Bara att publiken inte låter lika taggade som i en riktig TV-show. Han som intervjuade och pratade hade riktig TV-röst. En tydlig röst. Och det var roligt att höra hur de stora entrepenörerna berättade om deras företag och hur det hela gick till. 

Vi tyckte mest om Niklas Adalberths historia. Han berättade att hans första business var när han var 13. Hans äldre brors vän hade skaffat en falsk ID som såg riktigt dålig ut. Och han tänkte på hur han enkelt skulle göra en bättre. Så hans ''företag'' var att göra falska ID till folk. Ja, tills han åkte fast. Men senare reste han jorden runt och för att sammanfatta det hela, så kom han och hans vänner fram med Klarna. 

Det som talade mest till oss var att inte vänta. Utan att börja redan idag. De tyckte att många är för rädda. Rädda för att starta eget. Rädda för att misslyckas. Och det är sant. Men rent logiskt, vem vill lägga ner en mängd kapital och sedan misslyckas? Men om man har en ide och driver för den så borde man samtidigt inte tänka på det viset. Man ska satsa allt och våga. 

De berättade om vad de hade misslyckat med inom företaget men som inte vart värsta hindret då det går bra för dem idag. Vi är lite kritiska om det. Man brukar inte vilja dela med sig om det som är misslyckat och samtidigt har de inte riktigt misslyckat med sina företag. T.ex Klarna. Deras ide är att genom e-handel låta kunder köpa först och betala efter. Det är en klar ide och Klarna idag är verkande i 7 olika länder. Vilket är bra och inte misslyckat. Och de jobbar på att expandera sig ännu mer. Vissa saker är komplicerade och svåra, och allt går inte som man har planerat, men vi anser inte det som ett misslyckande utan ett hinder. Ett hinder som går att fixa. Misslyckat är enligt oss om företaget går i konkurs.


Det som var lite små "tråkigt" i eventet är att den var exakt som alla andra event när det handlar om entreprenörskap  För att vara Sveriges "bästa/största" event så trodde vi att det skulle vara mer speciell och mer intresseväckande. Det kändes som en föreläsning som jag(M) var på under UF-mässan i Älvsjö 2012. Dock kanske det var min första gång i Älvsjö som jag fick höra om hur det var att öppna eget, och därför var det inte lika spännande denna gång förutom Niklas Adalberths historia. Eftersom de i princip handlar om samma sak. Alltså lärde sig ingenting, vilket var vårt syfte med besöket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar